Pagina's

Trots overheerst bij Kozakken Boys

Op De Zwaaier in Werkendam hing er dinsdagavond een echte bekersfeer. Kozakken Boys nam het in de KNVB Beker op tegen FC Utrecht. Al ruim voor de wedstrijd werd er vanaf de nieuwe staantribune luidkeels gezongen. Met 3500 toeschouwers was het complex uitstekend gevuld, en was er de nodige wedstrijdspanning merkbaar.

Bij de spelers van Kozakken Boys was deze spanning in positieve zin aanwezig. Vanaf minuut één zaten de Werkendammers goed in de wedstrijd, waardoor FC Utrecht er in de eerste helft nauwelijks aan te pas kwam. De thuisploeg kwam dan ook terecht op voorsprong via Arif Irilmazbilek, die dankzij goed aanspelen van flankspeler Ismail Yildirim de bal achter doelman Ruiter kon krullen. Vlak voor rust was er voor de sterke spits van de Werkendammers opnieuw een kans, maar hield de doelman van FC Utrecht de bezoekers in de wedstrijd.

In de rust stoten de supporters van Kozakken Boys elkaar aan. "Zou het nou dan toch echt gaan gebeuren?" Lange tijd leek het de goede kant op te gaan voor de Topklasser, maar in de 64e minuut bracht Mulenga, via een van richting veranderd schot, de bezoekers op gelijke hoogte. Na dit doelpunt begon het fysieke aspect toch mee te tellen voor de Werkendammers, en was het verschil tussen dagelijks trainen en driemaal in de week steeds beter zichtbaar. Zo kreeg de uitstekend spelende Reinier den Hoed, die in de Topklasse tot nu toe twee keer inviel, maar vandaag in de basis startte, vlak voor het eind van de tweede helft last van kramp.

Toch lukte het Kozakken Boys om de verlenging te halen en had er met wat geluk, vlak voor tijd nog wel een overwinning ingezeten. Al snel in de verlenging kwam FC Utrecht op voorsprong. Jens Toornstra kreeg aan de rechterkant van het veld de bal, nam deze met de hand mee, maar werd hiervoor niet teruggefloten, tot grote woede van onder meer assistent-trainer van Kozakken Boys, Ton Cornelissen. Toornstra schoot de bal vervolgens keihard via de onderkant van de lat binnen. "Scheidsrechter Braamhaar liet bij twijfelgevallen aan onze kant soms wel erg makkelijk doorspelen," aldus Cornelissen na afloop. "Vandaar de woede op het moment van de goal."

Na deze treffer probeerde Kozakken Boys het nog wel, maar waren de meesten krachten uitgeput. Vlak voor tijd hield de goed keepende Donatz een honderd procent kans uit het doel, maar lukte het Kozakken Boys niet om daarna nog een kansrijke aanval op te zetten.

Kozakken Boys mag trots zijn op de prestatie, waarbij het wederom bijna een eredivisieploeg uitschakelde. Net als Ajax een aantal jaar geleden, kroop FC Utrecht dinsdagavond door het oog van de naald. Iets wat niet alleen komt door het slechte spel van FC Utrecht, maar zeker ook door de positieve manier van voetballen van Kozakken Boys. Met dit spel kunnen de Werkendammers tot het einde van het seizoen mee blijven spelen om de titel in de Topklasse Zaterdag.

Aanstaande zaterdag kunnen de Boys de eerste prijs van het seizoen binnenhalen. Bij winst op Capelle is Kozakken Boys verzekerd van de eerste periodetitel in de Topklasse Zaterdag. Met het getankte vertrouwen van de wedstrijden tegen Katwijk en FC Utrecht moet dit haalbaar zijn voor de Werkendammers. Iets waar middenvelder Leon Bot zeker in gelooft, getuige zijn volmondige ja, op de vraag of het nu zaterdag dan maar moet gaan gebeuren. Op de wedstrijd tegen FC Utrecht zal men in Werkendam in ieder geval nog lang vol trots terug kijken.