Pagina's

Kozakken houden van reizen

In december 1813 was het al bekend: Kozakken houden van reizen. De ruiters uit het verre Rusland bevrijdden Werkendam en omgeving van de Fransen, iets wat op de Werkendammers veel indruk maakte. In 1932, ruim honderd jaar later werd daarom de naam van deze heldhaftige strijders opgenomen in de clubnaam van de Werkendamse voetbalclub.

En nu, inmiddels tweehonderd jaar verder, houden de Kozakken nog steeds van het maken van reizen. Als het niet als boegbeeld is van Poetin om de Olympische Spelen in Sotsji op een veilige manier te laten verlopen, dan is het wel als Brabantse voetbalclub boven de rivieren.

Onder de rivieren, op het eigen sportpark De Zwaaier, wil het nog weleens misgaan met Kozakken Boys. In negen thuiswedstrijden dit seizoen werd er nog maar driemaal gewonnen door de Werkendammers. Boven de rivieren, als de reizen naar Rijnsburg, Noordwijk, Scheveningen, Katwijk, Veenendaal, Lisse of Barendrecht gaan zijn de Kozakken altijd op hun scherpst. Enkel Sassenheim behoort niet tot de favoriete bestemmingen van Kozakken Boys.

Bij terugkomst van een reis worden de Werkendammers vol plezier onthaald in het Brabantse land. Iets wat niet zo vreemd is gezien het uitstekende puntensaldo van 21 uit 8 en een doelsaldo van 18 voor en 6 tegen.

Begin januari maakten de Kozakken een reis naar het Turkse Belek, waar werd afgesproken om dit seizoen vol voor het kampioenschap te gaan. Om dit te bereiken zullen de reislustige Werkendammers ook op eigen grond de scherpte, die zij in de reizen kennen, ten toon moeten stellen. Wordt Noordwijk aankomende zaterdag het volgende slachtoffer van de dadendrang van Kozakken Boys?